Στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση – 24ωρη Πανυγειονομική απεργία (Φωτο)

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ψηφίζεται σήμερα Δευτέρα (29/7) το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την παράδοση σε ιδιώτες της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης στο οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης προβλέπει και ρύθμιση για την επίταξη ιδιωτών γιατρών που θα αρνηθούν να προσφέρουν υπηρεσία στα δημόσια νοσοκομεία με την απειλή της απαγόρευσης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ καλούν τα μέλη τους σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 11 το πρωί την ώρα που η ΝΔ θα βάζει ταφόπλακα και στις δημόσιες δομές για την Ψυχική Υγεία.

Με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, πρόεδρος της οποίας είναι η γαλάζια Ματίνα Παγώνη, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς ισοδυναμεί με διάλυση και κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.

Παράλληλα ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες καθώς και πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΟΕΝΓΕ, χαρακτηρίζει «έκτρωμα» για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί «ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».

Ένα νομοσχέδιο που, όπως αναφέρει, πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση.

Κινητοποίηση και στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συγκέντρωση στα Λιοντάρια, στις 11 το πρωί, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στον χαιρετισμό του στην κινητοποίηση ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, ανέφερε:

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μέσα στο κατακαλόκαιρο την αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση “αθόρυβα” και “αναίμακτα” απέτυχε! Εκατοντάδες φορείς και χιλιάδες κόσμου στις συγκεντρώσεις και στις συναυλίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και σε άλλες πόλεις έστειλαν το μήνυμα ότι, ό,τι και να ψηφιστεί, έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το πρόσχημα της “ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”, βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στοχεύοντας στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της εκμετάλλευσης του ψυχικού πόνου και των προβλημάτων, της προσωπικής μάχης χιλιάδων νέων για την απεξάρτησή τους από τις ουσίες.

Η ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με ηθικό αυτουργό την ΕΕ και φυσικούς αυτουργούς τις κυβερνήσεις που την υλοποίησαν από το 1999 ως σήμερα, αποτελεί ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του “μνημονίου των μνημονίων”. Οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας θυσιάζονται για ακόμη μια φορά στον βωμό του “κέρδους”. Δεν παραδίδουμε τα όνειρά μας σε ένα σύστημα που μας θεωρεί “υγιείς” αν απλώς μπορούμε να πηγαίνουμε στη δουλειά, και “λειτουργικούς” αν απλώς δεν δημιουργούμε πρόβλημα, ψάχνοντας μια ψεύτικη φυγή από τις δυσκολίες και τα προβλήματά μας με τη χρήση ουσιών.

Καλούμε κάθε νέο να αγωνιστεί για υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, βασισμένες στις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και τους συλλόγους οικογενειών που έχουν ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα, φωνάζοντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα. Κάτω τα χέρια από τη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση!

Ταυτόχρονα, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η “ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς” για την δήθεν “αντιμετώπιση” αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση ανακάλυψε στα τέλη Ιουλίου ότι τα αποδεκατισμένα από γιατρούς νοσοκομεία, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Είναι μέγιστη υποκρισία η εκάστοτε κυβέρνηση να θυμάται το θέμα μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, και να το ξεχνά τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχουν δηκτικά σχόλια από διεθνή τουριστικά πρακτορεία, αφήνοντας έτσι τους μόνιμους κατοίκους στην τύχη τους.

Σε άλλο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου, δίνεται στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές των ιατρικών σχολών η δυνατότητα άσκησης κλινικών καθηκόντων. Προτείνουμε στον υπουργό Υγείας να τους αξιοποιήσει για να κάνουν εφημερίες στις “άγονες” περιοχές, αφού είναι τόσο πρόθυμοι να εργαστούν στο ΕΣΥ, και να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους.

Χτίζουμε τείχος προστασίας απέναντι στην πολιτική που οδηγεί σε ασφυξία τις ανάγκες μας! Εμείς, οι μαχόμενοι υγειονομικοί, θα βρεθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εκείνη που θέλει να έχει στραμμένο το βλέμμα προς τα πάνω και να διεκδικεί ό,τι του ανήκει, κόντρα στις πολιτικές που μας θέλουν απέναντι στους εξυπηρετούμενούς μας με σκυμμένο το κεφάλι, να εκτελούμε εντολές και αποφάσεις μιας πολιτείας που υποβαθμίζει την ανθρώπινη ζωή και την θεωρεί κόστος.

Στο κάλεσμα που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρεται:

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου την Δευτέρα 29/7, επιχειρεί να προωθήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εκχώρηση της Ψυχικής Υγείας σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και ιδιώτες. Το νομοσχέδιο στοχεύει στο κλείσιμο των ΨΝΑ και ΨΝΘ και την αύξηση των ιδιωτικών κλινών σε βάρος των δημόσιων. Δεν θα ανεχτούμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η «τσέπη» τους και οι χρόνιοι ασθενείς μας να μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών».

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11ΠΜ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην απεξάρτηση τη δημιουργία ΝΠΙΔ και την κατάργηση προγραμμάτων με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», τα Κέντρα Πρόληψης. Προγράμματα που υποχρεώνονται να αλλάξουν φιλοσοφία αφού η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να μην περάσει. Τους προειδοποιούμε ότι δεν θα αφήσουμε τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης να γίνουν βορά στα χέρια κάθε λογής ιδιώτη, δεν αφήσουμε τους ασθενείς μας, τους θεραπευόμενους στον τομέα των εξαρτήσεων να μείνουν στο περιθώριο και μακριά από την βασική κάλυψη των αναγκών τους! Να σημάνει συναγερμός!

Απαιτούμε:

· Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Όχι στην κατάργηση των ψυχιατρικών κλινικών
· Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.
· Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί